День української писемності

2018-11-09

/Files/images/день української писемності.jpg

Мова – це велике національне надбання, скарбниця, що визначає ментальність народу. Запашна, співуча, сповнена музики і квіткових пахощів, вона підвелася з колін, як піднялася й наша Україна. Для кожної людини мова – це характер її народу, його пам’ять, історія та духовна могутність, його звичаї, традиції, побут, розум і досвід, краса й сила душі.

Щорічно 9 листопада Україна відзначає свято – День української писемності та мови, що було проголошене указом Президента України 6 листопада 1997 року на честь ушанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

Наша школа теж не є винятком. Цього дня учні разом із учителями провели низку заходів.

Цікавими та пізнавальними були п’ятихвилинки, присвячені відкриттю Дня української писемності та мови. Учениці 6-го класу, яких підготували Мухоїд І.М. та Чуднівець О.Ф., розповіли дітям початкової та середньої школи про історію виникнення української писемності та Нестора-Літописця, що стояв у її витоків.

Яскраво представлена виставка творчих робіт учнів 5-х класів «Стопами Нестора-Літописця», організована Виноградською А.О.

Пустовар Н.А. з учнями 9-х класів провела інтелектуальну гру«Знавці української мови», де школярі змагалися в ерудованості та кмітливості, умінні чітко й швидко орієнтуватися в царстві мовознавчих наук.

Усний журнал «Історія виникнення української писемності», проведений Чуднівець О.Ф., покликав дітей у подорож далеким минулим, дав змогу їм відчути себе мандрівниками-дослідниками.

Школярі під керівництвом учителів Добридень Л.В., Кривцової Т.В., Сидоренко Л.П. виготовили стіннівки та буклети, де представлені кросворди, шаради, головоломки, ребуси… Вислови про мову великих українських майстрів слова спонукають замислитися як дорослих, так і підростаюче покоління про значення мови в житті народу, про її місце в серці кожної людини.

Учителем Коробейник В.Г. організовано й проведено квест-перерву «Знайди продовження фразеологізму». Діти 5-В класу показали акторську майстерність в інсценуванні фразеологічних зворотів.

Змістовним був позакласний захід «Наша мова – диво калинове», проведений класним керівником 5-Г класу Киричок С.Г.

Невід’ємною частиною святкування Дня української писемності та мови ось уже упродовж багатьох років є проведення Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Долучилися до написання радіодиктанту й учні 8-В та 9-В класів разом із учителем української мови та літератури Крупською Т.В. та заступником директора з навчально-виховної роботи в початковій школі Карпенко В.І.

/Files/images/радиодиктант.jpg

Отже, святкування Дня української писемності та мови пройшло у творчій атмосфері, діти активно й із зацікавленням брали участь у різноманітних заходах.


І я впевнена, що українська мова має майбутнє. Вона народжується не просто з вуст українського народу, а з глибин його серця, й душі. Обов’язок кожного з нас – турбуватися про її долю, удосконалювати, збагачувати… І пам’ятати слова славетного українського поета Володимира Сосюри: «Мова – це душа народу, а народ без мови не народ».

Учитель української мови та літератури Крупська Т.В.

Кiлькiсть переглядiв: 304

Коментарi