День рідної мови

2019-02-21

Хто не любить своєï рiдноï мови,

солодких святих звукiв свого дитинства,

не заслуговує на iм'я людини.

Йоган Готфрід Гердер

Для кожної людини її рідна мова була й залишається найдорожчою у світі, бо саме вона визначає пам'ять народу в історичному й цивілізаційному часі. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кілька тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

21 лютого світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови.

Цей день став особливим і для учнів та вчителів нашої школи. Вони злилися в єдності з усім світом, відчули себе причетними до міжнародної спільноти, яка з гордістю святкує День рідної мови.

Ну що б, здавалося, слова...

Слова та голос — більш нічого.

А серце б’ється — ожива,

Як їх почує!..

Поетичні рядки генія світового масштабу, засновника української літературної мови Тараса Григоровича Шевченка наділяють нашу рідну мову життєдайною силою.

Саме Тарасові Шевченку та його визначній ролі у становленні української мови присвячене театральне дійство «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине», проведене для п’ятикласників учнями 8-В класу разом із учителем Крупською Т.В. Пізнавальною була розповідь учителя про витоки свята рідної мови. Діти читали поезії про Т. Шевченка. Найбільше задоволення глядачі отримали від перегляду інсценівки за твором Іванни Блажкевич «Тарас у дяка».

З метою розвитку в учнів уміння комплексно застосовувати набуті знання, виховання почуття любові до рідного слова, Чуднівець О.Ф. з учнями 6-В провела конкурс «Цікавий правопис».

Учні 5-А класу взяли активну участь у квесті «Юні мовознавці» (учитель Мухоїд І.М.) Учнів 5-В класу (учитель Корбейник В.Г) стали учасниками мовознавчого турніру.

Свою ерудованість з української мови показали учні 10-А класу в калейдоскопі «Щоденник мовознавства», проведеному Добридень Л.В.

Учні 9-В та 9-Б класів разом із учителем Пустовар Н.А. написали диктант. Учні 9-А класу стали учасниками свята-конкурсу «Пречудесно, пречудово розцвітай же, рідне слово, яке організувала для них учитель Сидоренко Л.П.

Василь Сухомлинський стверджував, що казка – не тільки дитинство людства, а своєрідний світ дитинства. Безумовно, дитяча творчість починається з казки. Немає, мабуть, жодної дитини, яка б не створила власного образу, власної казки. Учням 5 та 6 класів вчителі Виноградська А.О. та Кривцова Т.В запропонувала взяти участь у конкурсі «Казкар» і спробувати свої сили у створенні казкових історій про подорож літер.

Отже, День рідної мови в нашій школі пройшов цікаво й змістовно. Будемо сподіватися, що наше підростаюче покоління свято оберігатиме рідну мову, не соромитиметься розмовляти нею.

І нехай пересторогою для нас звучать слова Костянтина Ушинського:

«Коли зникає народна мова — народу нема більше!.. Відберіть у народу все — і він усе може повернути, але відберіть мову, і він ніколи більше не створить її; нову батьківщину навіть може створити народ, але мови ніколи: вмерла мова в устах народу — вмер і народ».

Крупська Т.В.

Кiлькiсть переглядiв: 246

Коментарi